Program Bersama Komuniti : Hari Terbuka Pusat Internet Melugu 2018

20 Mei 2018 | Aktiviti Terkini

Pada 19 Mei 2018 (Sabtu) yang lalu, Pusat Internet Melugu telah mengadakan Program Hari Terbuka dengan kerjasama daripada PI Bengoh, PI Sg Bandung, PI Kg Quop dan PI Lubok Antu. Program tersebut berlangsung di Bilik Latihan PI Melugu dan perkarangan PI Melugu. Program ini berlangsung dari jam 0800 pagi hingga 0500 petang dengan kehadiran kira-kira seramai 105 orang pengunjung termasuk peserta yang mendaftar untuk menyertai pertandingan anjuran pihak PI Melugu.

Program Hari Terbuka PI Melugu telah dirasmikan oleh Cr Menjang anak Niah selaku wakil kepada YB Datuk Mong anak Dagang, ADUN N31 Bukit Begunan. Selain itu, Program Hari Terbuka PI Melugu turut dihadiri oleh Pn Noorly Iza selaku wakil Maxis dan ketua-ketua kampung di sekitar kawasan Melugu. Tambahan pula, terdapat kakitangan PI lain yang turut hadir untuk membantu pelaksanaan Program Hari Terbuka ini supaya ia dapat berjalan dengan lancar.

Program Hari Terbuka PI Melugu ini diadakan bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim sesama komuniti dan memperjelas tentang kewujudan PI Melugu iaitu untuk merapatkan jurang digital antara penduduk bandar dan luar bandar. Selain itu, PI juga membantu masyarakat setempat untuk meningkatkan taraf ekonomi dan pengetahuan dalam dunia digital masa kini.

Pelbagai jenis aktiviti dan pertandingan dijalankan sepanjang program tersebut yang melibatkan komuniti. Pada sebelah pagi, pihak PI Melugu telah mengadakan pertandingan mewarna kepada pelajar tadika, pertandingan explorace KDB kepada pelajar sekolah rendah dan pertandingan Microsoft Office Powerpoint kepada pelajar sekolah menengah untuk bahagian ICT. Pada masa yang sama, kaunter pendaftaran seperti daftar kehadiran, daftar keahlian percuma, daftar kelas ICT, keusahawanan, advokasi dan e-kelas, pembelian tiket cabutan bertuah, pendaftaran sponsor song dan pertandingan booth terbaik untuk bahagian keusahawanan turut dijalankan. Pada sebelah petang pula, majlis diserikan lagi dengan kehadiran tetamu-tetamu jemputan, nyanyian lagu Negaraku dan Ibu Pertiwiku, bacaan doa, ucapan perasmian, upacara memotong kek Hari Bersama Komuniti Melugu, penyampaian hadiah dan cabutan bertuah serta jamuan minum petang. Terdapat juga beberapa golongan usahawan yang menjual makanan dan minuman sepanjang berlangsungnya Program Hari Terbuka PI Melugu.

Berikut adalah gambar sepanjang aktiviti ini dijalankan:

Kembali Ke Atas

kembali